Tradicionālās kafejas atdzimšana

Foto: Valdis Semjonovs, http://www.la.lv

Latvijas rudens aromāts un bērnības garšas buķete, kas paslēpusies dzēriena krūzē. Tīra, dabiska garša – atdzimusi no mūsu senču zinību krātuvēm, uzlabota un papildināta. Tāda ir Viesītes novada saimnieces Jolantas Konvackas izlolotā kafeja “Alīda”, kas tapusi pēc vecmāmiņas receptes un tāpēc arī nosaukta par godu vecmāmiņai.

Esmu no tiem  cilvēkiem, kuri nekad nelieto melno beramo kafiju, man nav saprašanas, kā kaut ko tik rūgtu var iedzert un just patiku.  Tējas ir labas, taču arī tās reizēm var apnikt. Un tāpēc es, meklējot dzērienu, kas sniegtu labsajūtu un veidotu tos īpašos un ikdienišķos rīta un vakara rituālus, dzērienu, ko iespējams lietot  arī vakara stundās, netraucējot miegam, esmu apstājusies pie vecās labās cigoriņu, burkānu un miežu kafejas.

Jāatzīst, ka pirms kādiem 15 gadiem pamēģināju toreiz ražoto cigoriņu dzērienu, kas man šķita negaršīgs un nebija manā gaumē. Tomēr neļaujoties ietekmēties vecām atmiņām, man nedeva mieru doma izmēģināt Viesītes novada mazajā saimniecībā tapušo produktu. Jāsaka, ka es mazliet grēkoju, jo īstenībā kafeja būtu jāuzvāra katliņā, es to vienkārši apleju ar verdošu ūdeni, pagaidu 5 minūtes, tad pievienoju pienu un dzēriens man ir gatavs. Saldummīļi pie kafejas var pielikt cukuru vai saldo krējumu. Es pati cukuru pie dzērieniem nelietoju jau vismaz 7 gadus. Kafejas garšai piemīt neliels rūgtumiņš, tomēr tas nav pārāk izteikts, atsevišķi nevienu no sastāvdaļām nevar sajust, tās kopā  veido to īpatnēji saldi-sīvi-rūgteno dzēriena garšu un smaržu.

Saprotams, ka rūdītiem kafijas dzērājiem diez vai patiks izmēģināt tā saucamos kafijas aizvietotājus, jo pieradums pie stiprā, melnā dzēriena stāv pāri visam. Cigoriņu kafeja ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga – sastāvā ir tikai vietējās izejvielas – saimnieces pašas audzētie cigoriņi kafejai dod rūgtumu un krāsu, ozolzīles – stiprumu un garšu, burkāni – saldumu, bet mieži kafejas rūgtumu sašķeļ un padara vieglāku. Turklāt kafejas pievienotā vērtība ir tāda, ka tas ir roku darbs, nevis rūpnieciskais ražojums. Mazajā ražotnē tiek kaltēti burkāni un grauzdēti cigoriņi, tīrītas ozolzīles, visas sastāvdaļas samaltas un rūpīgi sabalansētās proporcijās apvienotas.

Foto - Valdis Semjonovs

Kafejas “Alīda” un “Paulīne” saimniece Jolanta Konvacka savā ražotnē. Foto: Valdis Semjonovs, http://www.la.lv

Pie šī dzēriena arī turpmāk palikšu un plānoju izmēģināt arī citus kafejas veidus. Saimnieces meitas vārdu nes otrs produkts – cigoriņu kafeja “Paulīne”, kurai miežu vietā pievienoti rudzi, tā iegūstot patīkamu rudzu maizītes garšu.

Mūsdienās produktiem vajag savu stāstu un kafejai “Alīda” tāds ir. Stāsts par to, kā mazā lauku novadā top tradīcijās saglabāts produkts, kas prasmīgu un enerģisku cilvēku izlolots, spēj izdzīvot cauri laikiem un līdzi nest latviskas bērnības garšu un Latvijas dabas velšu spēku.

Kafejas “Alīda” stāsts rodams mājaslapā:  http://www.kafejaalida.lv/

Kafeju “Alīda” un “Paulīne” meklē Latvijas dabisko produktu veikaliņos un Rimi “Klēts” nodaļās.

Advertisements