Patiesas un pārbaudītas receptes – Armands Avens “TOP fotoreceptes.lv”

300x0_fotorecepteslv-1vaks_700 (1)Plašajam grāmatnīcās pieejamajam pavārgrāmatu klāstam ir pievienojusies Armanda Avena recepšu grāmata “TOP fotoreceptes.lv”. Portālu http://www.fotoreceptes.lv zinu jau labu laiku un gan es, gan mani ģimenes locekļi ik pa brīdim ieskatāmies, lai aplūkotu jaunākās pievienotās receptes, kā arī lai papriecātos par košo un štengro valodu, ar kādu Armands apraksta gatavošanas procesu. Nopriecājos, uzzinot, ka portāla autoram ir tapusi pavārgrāmata, un vēl vairāk nopriecājos, kad saņēmu to dāvanā. Cerams, ka aiz šīs pavārgrāmatas sekos nākamās, jo recepšu skaits  fotoreceptes.lv jau tuvojas trim simtiem, savukārt grāmatā publicētas 72.

Kas man patīk Armanda Avena recepšu grāmatā (un arīdzan portālā, no kura receptes nākušas):

  • ēdienu gatavošanas vienkāršība, nekādu pārsmalku sastāvdaļu, ja vien to neprasa receptes specifika
  • receptes izklāsta veids – cilvēkiem saprotamā, nevis franču kulinārās skolas beiguša šefpavāra  valodā, turklāt tā, ka jūtama autora personība
  • asprātīgie komentāri un izteicieni bieži izraisa smaidu un spēj uzlabot garastāvokli, kaut gan cilvēkiem ar smalku valodas izjūtu varbūt nevajadzētu lasīt šo pavārgrāmatu
  • reālas, noderīgas, ikdienas receptes
  • izglītojošais efekts – dažādi gatavošanas knifi un smalkumi, par kuriem man nebija ne jausmas, neuzbāzīgi un interesanti pasniegta dažu ēdienu rašanās vēsture
  • ik soli papildina attēli, kas, kā un kāpēc tiek darīts
  • patīk arī tas, ka autors pievērš lielu uzmanību receptēs izmantoto produktu kvalitātei
  • kaķis Bonga – pārtikas ģenerālinspektors, vienmēr klātesošs gatavošanas procesā. Bongas lepnais izskats rotā ne tikai ikvienas receptes pēdējo attēlu, bet arī grāmatas vāku.

Kādreiz uznāk iedvesma dot nāvīgu triecienu veģetāriešu kustībai, un dvēsele sāk kaukt pēc kārtīgām gaļas kotletēm.

Pavārgrāmatā receptes sadalītas 5 grupās (uzkodas un salāti, zupas, pamatēdieni, saldie un īpašie ar fišku). Izmantojot sīki izklāstīto gatavošanas procesu, ikviens var sev vai ciemiņiem pagatavot soļanku, aknu pastēti, plovu, pelmeņus, cūkas cepeti, marinētu vistu, gan arī knifīgākus ēdienus gadījumos, kad kārojas ko ekstravagantāku – dolmas (vīnogu lapās ietīta gaļa ar rīsiem), Kijevas kotlete, steiks, ganu pīrāgs jeb Shepherds’ Pie, cepts trusis.

Lai ko teiktu par trusi, ka tas ir patīkami specifisks “bla-bla-bla-bla-blī”, patiesībā tas ir sīksts, beztauku, liess kaulu kambaris!

Atšķirībā no citām pavārgrāmatām, ar kurām esmu saskārusies, šajā ēdienu gatavošanas process ir sīki un detalizēti ar attēlu palīdzību izklāstīts soli pa solim, tāpēc noderēs gan pilnīgam iesācējam, gan jau pieredzējušam ēst gatavotājam.

Advertisements